/ WHO noordelegaat

WHO noordelegaat on Karl-Sten Kõrgmaa

  1. Tutvusta ennast (kes oled ja millega igapäevaselt tegeled?)

Mina olen Karl-Sten. Igapäevaselt võib mind leida mõnest Eesti haiglast – õpin Tartu ülikoolis arstiteadust ja töötan abiarstina Tallinnas EMOs. Kui ma haiglas ei ole, siis on suur tõenäosus, et tervise teemadega tegelen ikkagi – olen aktiivne Eesti Arstiteadusüliõpilaste Seltsis ning peamiselt keskendun tervisealasele huvikaitsele. Lisaks olen olnud tegev ka ENLis nõukogu esimehena ning tegelenud arengukava loomisega. 

  1. Miks otsustasid WHO noordelegaadiks kandideerida?

Olen tervisepoliitikaga tegelenud juba mõned aastad ning varvast vette kastnud ka rahvusvahelise tervisepoliitika virr-varris. Kuna senised kogemused on olnud tõeliselt arendavad ja ägedad, siis otsustasin kandideerida. 

Tervisevaldkond on äärmiselt lai ning kuigi mulle meeldib see individuaalsel tasandil suure mõjuga töö, mida saan EMOs teha, siis tervisepoliitika kutsub mind just seetõttu, et see omab mõju tunduvalt laiemalt. 

  1. Millega tegeleb WHO noordelegaat?

WHO noordelegaat on Eesti riigi delegatsiooni liige WHO rahvusvahelistel kohtumistel – ametiaja jooksul üks Euroopa regionaalkomitee kohtumine ning samuti World Health Assembly ehk WHO peaassamblee. Nendel olen delegatiooni nõuniku rollis ehk viin edasi Eesti noorte ideid ja murekohti. 

Lisaks rahvusvahelisele tasandile tegutsen koostöös Sotsiaalministeeriumiga ka riiklikul tasandil, tõstatades noortele südamelähedasi probleeme ning võttes terviseteemadel sõna. Teisest küljest töötan selle nimel, et WHO tegevusi ja üldisemalt tervisepoliitikat noortele tutvustada ja lähemale tuua. 

  1. Mida soovid oma mandaadi ajal ära teha? Millised teemavaldkonnad on Sinu jaoks südamelähedasemad, millele kindlasti tähelepanu soovid pöörata?

Soovin mandaadist maksimumi võtta, kuna olen esimene WHO noordelegaat, siis tuleb tõestada rolli vajalikkust – nii ministeeriumile kui noortele. Tahan tervisevaldkonda tuua noortele lähemale ning samuti ühendada selles valdkonnas tegutsevaid noori. 

Teemavaldkondadest on Eestis kindlasti vajalik edasi viia sõnumeid noorte seisukohtadest vaimse tervisega seotud teemadel – kuigi see on saanud palju kajastust, siis ei ole teenuste kättesaadavus endiselt paranenud. Muidugi on minu enda meelisteemaks ka meelemürkide valdkond – Eesti on teinud viimase 20 aastaga suure arengu noorte alkoholi tarbimise vähendamisel, kuid kasvamas on illegaalsete uimastite ja retseptiravimite meelelahutuslik tarvitamine. 

  1. Kuidas plaanid WHO noordelegaadina oma tegevustesse ka teisi Eesti noori kaasata? 

Olen ENLi arengukava luues läbi viinud ja analüüsinud paljusid sisendikorje üritusi, mida tegin nii noorteühenduste kui osaluskogude esindajatega ning näen, et otsene kontakt on üks parimaid viise, kuidas noori kaasata. Plaanin selliseid tegevusi jätkata, aga tehes seda noordelegaadina ja käsitledes terviseteemasid. Lisaks seisan selle eest, et ka Sotsiaalministeeriumi juurde saaks loodud noortenõukogu ning seeläbi saaks noorte sisendit laiemalt, kiiremini ning kvaliteetselt. 

Peale selle olen esimene noordelegaat, kes loob endale tiimi, kes mind aitaks nii avaliku kommunikatsiooni kui sisendikorjega, sest mind on siiski vaid üks ning selleks, et saavutada võimalikult palju, on vaja ka teisi. Lisaks oleme mu koduorganisatsioonis, – Eesti Arstiteadusüliõpilaste Seltsis, näinud, et tiimi/assistentide süsteem aitab rohkematel mõista ametikoha sisu ning seeläbi parandada positsiooni jätkusuutlikkust. 

Noordelegaadi kohta leiab rohkem infot ka Eesti Arstiteadusüliõpilaste Seltsi kodulehelt.